1-31 Mayıs Yoğun Bakım Farkındalık Ayı

 

Amerikan Yoğun Bakım Derneğinin önderliğinde başlatılan, yoğun bakımların toplumda ve diğer sağlık birimlerinde tanınma ve bilinirliğinin arttırılması adına Mayıs ayı Yoğun Bakım Farkındalık ayı olarak kabul edilmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mayıs ayında çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir.

Yoğun bakımlar kapalı kapılar ardında, dışarıdan tam bir kaos gibi görünen fakat kendi içinde belli bir düzende, yakın takip ve tedavilerin yapıldığı, gereken müdahaleler için daima hazırlıklı olunan, hayati alarmların, monitördeki ritmik kalp atım seslerinin duyulduğu dinamik ünitelerdir. Yoğun bakım çalışanları ise yaşam savaşı veren hastaların yaşamla ölüm arasındaki süreçlerinde onları yaşama bağlamak üzere sonsuz bir özveri ile çalışanlardır. Gerektiğinde hastalar ile savaşır, ailelerle sevinip üzülürler.

Yoğun bakım ünitelerinde takip ve tedaviler 7/24 kesintisiz olarak devam etmekte olup, yaşamsal fonksiyonlar desteklenmekte ayrıca beslenmeleri, öz bakımları ve rehabilitasyonlarını da sağlanmaktadır. Kronik hastalık durumlarına yönelik tedavileri planlanmaktadır. 

Kurumumuzda 5 tane yoğun bakım uzmanı; 2 tane yan dal uzmanlığı araştırma görevlisi hekim, 1 çocuk yoğun bakım uzmanı, 3 tane yenidoğan uzmanı hekimi ve bir tane de yenidoğan yan dal araştırma görevlisi hekim olup 104 yoğun bakım yatağı ile sağlık hizmeti sunumu gerçekleştirilmektedir.