1-7 Nisan Kanser Haftası


Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta; her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konabilmektedir.

Kanser, normal hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması ve büyümesi ile oluşur. Kanser hücreleri normal hücrenin aksine başka hücrelerle temas ettiklerinde dahi büyümeye- çoğalmaya devam eder ve kendi damar ağını oluşturarak diğer hücrelerin aleyhine beslenmeye devam ederek zaman içinde bulundukları dokulardan farklı dokulara kan ve lenf yolu ile ulaşırlar.

Sigara, sağlıksız beslenme, obezite ve kontrolsüz olarak güneş ışınlarına maruziyet kansere neden olan faktörlerin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nedenle sigara içilmemesi, eğer içiliyorsa derhal bırakılması, doğal ve dengeli beslenmenin tercih edilmesi, fazla kiloların verilmesi ve düzenli egzersiz yapılması, güneş ışığından yararlanma hususunda aşırıya kaçılmaması kanserden korunmada alınacak temel önlemlerdir.

Tüm bu önlemlere rağmen kanser bazen kaçınılmaz olabilir. İşte bu noktada erken tanı büyük önem kazanır. Kanserde erken tanı; kanserin bulunduğu doku içindeyken tespit edilmesidir. Bu evrede hastalık henüz etrafındaki dokulara yayılmamıştır. Bu evrede tanı konulup tedavi edilen hastaların kanserden tamamen kurtulma şansı daha yüksektir. Kanserde erken tanı konulması amacıyla en sık görülen kanser türleri olan meme, serviks (rahim ağzı) ve kolon-rektum (barğırsak) kanserlerine yönelik tarama hizmetleri Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak verilmektedir.