2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası
Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında poliklinik girişinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi gönüllü öğrencileri tarafından yürütülen “1 Çocuk 1 Dilek Muğla“ topluluğu, tarafından kurulan farkındalık standında çocuklarla oyun hamuru, maske, resim ve yüz boyama etkinliği gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştirilerek ailelere bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.
Çocukluk çağında en sık görülen kanser türlerinden olan akut lösemi tedavi edilebilir bir hastalıktır.
En sık rastlanan çocukluk çağı kanseri olması yanında 15 yaşın altında özellikle 1-6 yaş aralığında görülme sıklığı daha fazla olup önde gelen ölüm nedenlerindendir. Akut lösemide tanı ve tedavi uygulamalarındaki yenilikler, destek tedavilerinin gelişmesi ve daha etkili ilaç birlikteliklerinin uygulamaya girmesi gibi son yirmi yıldaki gelişmeler; hastaya özgü tedavilerin seçilebilmesini ve daha uzun süre yaşama şansı verirken diğer yanda daha az kemoterapi toksisitesi sağlamaktadır. Bazı lösemi tiplerinde hasta çocukların %80-90'ı tekrarlama olmadan, 5 yıl süre ile sessiz kalabilmekte ve bu hastaların tamamen iyileşme ile sonuçlandığı söylenebilmektedir.
Lösemi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kansızlık (anemi)
- Enfeksiyonlara yatkınlık, sık hastalanma, yüksek ateş
- Çeşitli kanamalar (burun kanaması, diş eti kanamaları, cilt altı kanaması gibi), ciltte sık sık çürük/morluk oluşumu, kesik oluştuğunda kanamanın güçlükle durdurulması
- İştahsızlık, kilo kaybı
- Dalak ve/veya karaciğerde büyüme
- Lenf düğümlerinde şişlikler (ciltte ele gelen yumrular)
- Halsizlik, solukluk, çabuk yorulma, çarpıntı
- Kemik ve eklemlerde ağrılar, şişlik ve hareket kısıtlılığı
- Çocukluk çağı kanserlerinin genetik nedenleri kanserli çocukların yalnızca küçük bir kısmında geçerlidir.
Çocuğunuzda bu belirtilerden bir veya bir kaçını fark etmeniz durumunda mutlaka hekiminize ya da bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.
“Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir.” Çocuklar etraflarındaki insanlardan, havadan mikrop almamak ve korunmak için maske takarlar. Lösemi zamanla yarışan bir hastalık olduğundan, tanının erken konulması tedavinin başarısını arttırdığı bilinmektedir.
Başhekim yardımcısı Dr.Öğr.Üyesi Fatih ALAŞAN ve hastane yönetim ekibi tarafından stant ziyaret edildi.
Gönüllü “1 Çocuk 1 Dilek Muğla” grubundaki genç tıbbiyelilere yaptıkları bu farkındalık etkinliği için teşekkür ediyoruz.