25 Yaşındaki Genç Mardin’de İlk Kez Yapılan Yöntemle Sağlığına Kavuştu

25 Yaşındaki Genç Mardin’de İlk Kez Yapılan Yöntemle Sağlığına Kavuştu



Mardin’in Dargeçit ilçesinde yaşayan 25 yaşındaki Abdülhakim BAYKAL, bölgede ilk kez yapılan yöntemle sağlığına kavuştu.

25 yaşındaki BAYKAL, bir süre önce bacağında şişkinlik, ağrı ve sızı şikâyetleri ile Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanemiz Kalp Damar Cerrahi polikliniğine başvurdu. Burada tetkikleri yapılan Baykal’ın diz üstünde, en geniş çapı 4.5 mm olan A-V malformasyon (atardamar ve toplardamar arasında oluşan anormal bağlantı) tespit edildi.

Tedavi edilmediği takdirde, etrafındaki dokularda kompresyon (sıkışma) ve erozyona yol açabileceği endovasküler (damar içi) konseyce değerlendirilen hastanın kapalı yöntemle tedavisine karar verildi.

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Orhan TARHAN ve Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doç. Dr. Serhat GÜNLÜ tarafından kapalı yöntemle operasyon yapıldı. Operasyonda 25 yaşındaki hastanın geniş dev damar yumağı embolize (kan pıhtısı veya diğer bir maddenin kan dolaşımı yoluyla bir yerden başka bir yere taşınması) edildi. Başarılı geçen operasyonun normal servise alınan hasta ertesi gün taburcu edildi.

‘Bu yöntemi bölgede ilk defa uyguladık’

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Orhan TARHAN, cerrahi sırasında uyguladıkları yöntemi bölgede ilk defa uyguladıklarını ve başarılı bir sonuç elde ettiklerini söyledi.

Hastanın bacağında şişkinlik, ağrı ve sızı şikâyetleri ile polikliniklerine başvurduğunu belirten TARHAN, “Yapılan tetkikler sonucunda en geniş yerinde 4.5mm olan dev A-V malformasyon tespit edildi. Tedavi edilmediği takdirde boyutunun ve lokalizasyonundan ötürü etraf dokularda kompresyon ve erozyona yol açabileceğinden hasta için müdahale kararı alındı. Büyüme ve bası semptomları olan olgularda kitlenin embolizasyonu ya da cerrahi olarak çıkarılması tek tedavi seçeneğidir. Geniş dev damar yumağının cerrahi onarımı sırasında görülebilecek ciddi kanamalar ölümcül seyredeceğinden hastamızın yaşı ve cerrahi riskleri göz önüne alınarak endovasküler girişimsel yöntemle müdahale kararı alındı. Böylece ilk defa uygulanan hemisferik embosfer mikro tanecikleri ile arteriolar yatak daha sonra da geniş akım sağlayan arter vasküler tıkayıcı ile başarılı bir şekilde dev damar yumağı (A-V malformasyon) tedavi edildi.” diye konuştu.

‘Erken müdahale edilmeli’

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanemizden Doç. Dr. Serhat GÜNLÜ ise, bu tip durumlarda süresi, büyüklüğü ve lokalizasyonuna (özellikle femoral arter yan dallarından gelişen) bağlı olarak A-V malformasyonlar yüksek debili refrakter kalp yetmezliğine yol açabileceğinden erken müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizdi.  

GÜNLÜ, “Hastanemizde bölgede yapılmayan işlemleri yaparak kalitemizi arttırmayı hedefliyoruz. Bu sayede hastalarımızın Mardin dışına sevk oranını da azaltarak yaşadıkları ilde tedavi olmalarına gayret gösteriyoruz. Özellikle bu konuda desteklerinden ötürü başta Bakanlığımıza, İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Saffet YAVUZ ve Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi hastane yönetimine teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.