26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında, uyuşturucu kullanılmayan sağlıklı bir toplum hedefine ulaşmak, uyuşturucu ile mücadele konusunda uluslararası alanda eylem ve iş birliğini güçlendirmek amacıyla 26 Haziran tarihini "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak kabul etmiştir. Bu amaca yönelik farkındalık oluşturmak ve toplum bilincinin artırmak amacıyla dünyada olduğu gibi ülkemizde de 26 Haziran tarihinde, amaca yönelik çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Yapılan etkinliklerde, sağlıklı yaşam davranışları ve uyuşturucu kullanımından korunmanın önemi vurgulanmakta ve uyuşturucu kullanımının zararlarına dikkat çekilmektedir.  

2019 Dünya Uyuşturucu Raporu verilerine göre 2017 yılında dünya genelinde 15-64 yaş grubu bireylerin %5.5’i uyuşturucu madde kullanmaktadır. Aynı rapora göre dünya genelinde 15-64 yaş grubu bireylerden 271 milyon kişinin hayatında en az bir kez  uyuşturucu madde kullandığı belirtilmektedir. Diğer taraftan 2019 yılı Avrupa Uyuşturucu Raporu verilerine göre Avrupa Birliği ülkelerinde 15-64 yaş grubu bireyler arasında herhangi bir uyuşturucu maddeyi en az bir kez kullanma oranının %29 olduğu, bunun 96 milyon yetişkine tekamül ettiği belirtilmektedir.

Ayrıca 2019 Dünya Uyuşturucu Raporunda; 2009 ile 2017 yılları arasında dünya genelinde uyuşturucu madde kullanımının %30 arttığı belirtilmektedir. Coğrafi konumu dolayısıyla uyuşturucu güzergâhları açısından risk altında olan ve yıllardır gelir kaynağı uyuşturucu olan terör örgütleriyle mücadele eden ülkemizde, rakamsal olarak 15-64 yaş grubunda hayatında en az bir kez uyuşturucu kullananların oranı da bu orandaki  değişim de Avrupa ülkelerinin  çok altındadır.  Ancak ülkemizdeki uyuşturucuya ilişkin hassasiyet ve algı rakamların çok ötesindedir. 

Çok boyutlu bir sorun olan uyuşturucu kullanımının, sağlık, ekonomik, sosyal, hukuki pek çok yansımaları olmakta ve toplumun sadece bir kesimini değil tamamını etkilemektedir.  Bu sebeple; ülkemizde uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kurumlar arası iş birliği ve çok paydaşlı çalışma prensibiyle en üst düzeyde kararlılıkla sürdürülmektedir. 

Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu koordinasyonunda ülkemizdeki uyuşturucu ile mücadele çalışmaları; farklı dönemleri kapsayacak şekilde hazırlanan ve sonuncusu 2018-2023 yıllarını kapsayan, Uyuşturucu İle Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında, kurumlar arası iş birliği ile yürütülmektedir. Eylem planları kapsamında; uyuşturucu ile mücadelede koordinasyon, arzla mücadele, taleple mücadele, mevzuat düzenlemeleri, iletişim çalışmaları ve izleme değerlendirme alanlarında çok önemli çalışmalar yapılmaktadır.