Bebek Dostu Hastane
Bebek Dostu Hastane Nedir
Gebelikten itibaren anne adaylarını anne sütünün önemi, emzirme konularında bilgilendiren; doğum sonrasında da eğitilmiş sağlık çalışanları ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan ve bebeğin emzirilmesini sağlayan hastanelere “bebek dostu hastane” diyoruz.
Bebek dostu hastane Sağlık Bakanlığı tarafınca başlatılan program ile hayatımıza girmiş bir kavram. 1991 yılında başlatılan bu programın en büyük amacı, “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı” ile emzirmenin başarılı ve kalıcı bir hale gelmesini sağlamak
Emzirme, bütün normal bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmesi açısından en uygun besini sağlamanın eşsiz bir yoludur. İdeal olan, yaşamın ilk 6 ayında beslenmenin yalnızca emzirme yoluyla gerçekleşmesidir. 6. aydan sonra da uygun ek besinlerle beraber 2 yaşına kadar emzirme sürdürülebilir.
Hemen hemen bütün kadınlar emzirebilir, kadınların emzirmemesine yol açan gerçek nedenler enderdir.
Annelerin emzirmeye başlayamamalarına, çok kısa sürede vazgeçmelerine ya da beslenme açısından henüz gerekli olmadığı halde ek besinlere başlamalarına neden olan gerekçe, genellikle sütün salgılanmaması, süt olmaması ya da yetmemesi korkusunun eşlik ettiği endişe duygusudur. Duygusal açıdan desteklenen annenin başarıyla emzirebileceğine olan güveni artacaktır.
Doğumun hemen ertesinde anne ile çocuğun yakın teması (tensel temas) ve sık sık emzirme, süt salgılanmasını hızlandırmanın en iyi yollarıdır.
Emzirmeyi kolaylaştırmak, süt gelmesinin sağlamak ve meme başının acıyıp çatlamasını ve tıkanmasını önlemek açısından, bebeğin emzirme sırasında doğru tutulmasında yarar vardır.
Ağız sütü (kolostrum) yüksek protein değeri, yağda eriyebilen vitaminleri ve enfeksiyonu önleyen özellikleriyle, bebeğin beslenmesi ve sağlığı açısından çok önemlidir. Ağız sütü, bebeğin ilk aşısıdır.
Hastanemiz 2000 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Bebek Dostu Hastane denetlemesinde Sağlık Bakanlığı Üst Kurulu’nca “Teşekkür Belgesi”ne layık görülmüştür.
MANAVGAT DEVLET HASTANESİ
BEBEK DOSTU HASTANE VE BAŞARILI EMZİRME POLİTİKALARI
Hastanemizin bebek beslenmesindeki temel politikası ANNE SÜTÜ İLE BESLENME ve BAŞARILI EMZİRME dir. Hastanemiz BEBEK DOSTU HASTANE olup sağlıklı anne, sağlıklı bebek ve sağlıklı nesiller için ailelere destek olmak ve başarılı emzirmeyi sağlamayı amaçlamaktadır.
- 1-Hastanemizde hizmet alan gebelere ve annelere ‘’anne sütünün önemi ,yararları ve başarılı emzirme ‘’ konusunda eğitim verilir ve desteklenir.
- 2-Doğum sonrasında anne ve bebeğin hemen tensel temasının sağlanması ve24 saat birlikte kalmaları için düzenlemeler yapılır.
- 3-Doğum sonrası en kısa sürede emzirmeye başlanması ve emzirmenin sürdürülmesi için destek olunur.
- 4-Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece; yenidoğanın sadece anne sütüyle beslenmesi için annelere destek sağlanır.
- 5-Annelere süt sağma teknikleri ve saklama koşulları öğretilir.
- 6-Hastanemizde ‘’Anne Sütü Muadilleriyle İlgili Uluslararası Yasa Ve Dünya Sağlık Asamblesi ‘’ ile ilgili kararlar eksiksiz uygulanır.
- 7-Annelere bebeğin acıkma belirtileri ve bebek her istediğinde emzirilmesi ,emzik ve biberon kullanımının zararları,emzirmede sık karşılaşılan sorunların yönetilmesi konularında danışmanlık hizmeti sunulur.
- 8-Anne ve yakınlarının taburculuk öncesi başarılı emzirme konusunda yeterlilikleri gözlenir ve taburcu olduktan sonra emzirme konusunda destek alabileceği merkezlerle ilgili yazılı ve sözlü olarak bilgilendirilir.
- 9-Yeni doğana eli dokunan her sağlık personelinin emzirme danışmanlığı eğitimi alması sağlanır.
- 10-Hastanemizde çalışan tüm personelin ‘’ emzirme politikamız ,anne sütü ve önemi ,emzirmenin desteklenmesi ‘’konusunda eğitim alması sağlanır.
Hastanemizde annelerin bebeklerini bebeklerini rahatlıkla emzirebilecekleri ;bakımını sağlayacakları ,mahremiyetlerini koruyacakları emzirme odaları bulunur
BAŞARILI EMZİRME İÇİN ON ADIM
TEMEL YÖNETİM UYGULAMALARI
1-Kuruluşta anne sütü ve emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla bir emzirme politikası oluşturulur.
A] ‘’Anne Sütü Muadillerinin Pazarlamasıyla ilgili Uluslararası Yasa ve Dünya Sağlık Asamblesi nin ilgili kararları eksiksiz şekilde uygulanır.
B]Personel ve ebeveynlere düzenli aralıklarla paylaşılan, yazılı bir BEBEK BESLENME POLİTİKASI oluşturulur.
C] Sürekli izleme ve veri yönetim sistemleri kurulur.
2. Personelin emzirme konusunda annelere destek olmak için gereken bilgi, yetkinlik ve becerilerle donatılması sağlanır.
TEMEL KLİNİK UYGULAMALAR
3.Hamile kadınlar ve aileleri emzirmenin önemi ve yönetimi konusunda bilgilendirilir.
4-Annelerin bebekleri ile doğar doğmaz ten-tene temas kurması sağlanarak, en kısa sürede emzirmeye başlaması ve temasın kesintisiz şekilde sürmesi için annelere destek olunur.
5-Emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi ile sık karşılaşılan güçlüklerin yönetilmesi konusunda annelere destek sunulur.
6-Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece , yenidoğana anne sütünden başka herhangi bir yiyecek veya sıvı verilmez.
7-Annelerin bebekleri ile bir arada tutulması sağlanır.Annelerin bebekleri ile günün 24 saati aynı odada kalmaları sağlanır.
8-Annelerin bebekleri acıktığı zaman verdiği işaretleri tanıması ve bunlara yanıt vermesi konusunda annelere destek olunur. Emzirme süreleri konusunda limit olmayacağı hakkında bilgi verilir.
9-Biberon ve emzik kullanımı ve riskleri konusunda annelere danışmanlık hizmeti verilir.
10-Ebeveynlerin ve bebeklerinin emzirme konusunda sürekli destek ve bakım hizmetlerine erişim sağlayacakları merkezlerle ilgili bilgilendirilmeleri taburculuk işlemleri öncesinde sağlanır.