Hastanemizde Digital Mamografi çekim hizmeti verilmeye başlamıştır.
Hastanemizde Digital Mamografi çekim hizmeti verilmeye başlamıştır.
DİJİTAL MAMOGRAFİ
- Mamografi nedir?
Mamografi tetkiki, düşük doz X-ray ışınları kullanılarak meme dokusunun görüntülenmesidir. Öncelikli olarak meme kanseri taramasında kullanılır. Hastanemizde Dijital Mamografi cihazı bulunmaktadır. Dijital mamografi tetkikinde, görüntüler dijital ortamda elde edildiği için, raporlama esnasında, radyoloji uzmanları tarafından iş istasyonunda görüntülerin kontrast ve çözünürlük ayarlaması, büyütme ve küçültme işlemleri yapılarak görüntü kalitesi arttırılır. Klasik mamografi çekimlerine göre ek çekim ihtiyacı azalır, hastaya uygulanan radyasyon dozu azalır, tanıya daha fazla yardımcı olur. Uygulama açısından hastalar için önemli bir farklılık bulunmamak ile birlikte, daha önce standart mamografi tetkiki uygulanmış kadınların, dijital mamografi tetkikinde daha az rahatsızlık hissettikleri bildirilmiştir.
- Mamografi kimlere uygulanır?
Öncelikle 40 yaş ve üzeri kadınlara tarama ve tanısal amaçlı uygulanır. Klinik ve ultrasonografi bulgularına bağlı olarak, gerekli durumlarda, daha erken yaşlarda nadir de olsa uygulanabilmektedir. Şüpheli kitle tespitinde erkek hastalara da uygulanmaktadır. Meme kanserlerinin yaklaşık % 0,5-1’i erkeklerde görülür (WHO, 2021).
- Mamografi neden çekilir?
Meme kanseri, dünya çapında en sık tanı koyulan kanser tipi olup 8 kanser tanısından birisi meme kanseridir (NCI, 2022). Her yıl 2,3 milyondan fazla kadın, meme kanserine yakalanmaktadır. Yetişkinler arasında en sık görülen kanser türüdür (WHO, 2023). Meme kanseri dünya çapında ölüm nedenleri arasında 5. sırada yer almaktadır. Bu nedenle meme kanserinin erken teşhis ve tedavisi önem arz etmektedir. Düzenli mamografi tetkiklerinin yapılması, lezyonların el ile muayenede fark edilmesinden yıllar öncesinde tespit edilmelerini sağlayarak tedaviye erken başlanmasına ve böylece meme kanserine bağlı ölümlerin azaltılmasına yardım eder.
- Mamografi tetkiki ne zaman yapılır?
Tarama amaçlı olarak, Sağlık bakanlığı Meme Kanseri Tarama Programı
Ulusal Standartlarına göre 2 yılda bir olarak planlanmaktadır. Ancak gerekli hallerde bu süre 1 yıl olabilmektedir. Takip amaçlı olarak doktorunuz daha erken randevu planlayabilir. Adet gören kadınlarda, adet bitiminden sonraki 1 hafta içinde çekim yapılması önerilir.
Aşağıdaki bulguları, her ne kadar kanser dışı nedenlere bağlı olarak da oluşabilseler, fark ettiğinizde en kısa sürede doktorunuzdan randevu alınız.
- Memede şişlik, ciltte kalınlaşma
- Meme boyutunda, görünümünde ve şeklinde değişiklik
- Meme cildinde çökme, kızarıklık, pullanma, tahriş
- Meme başı görünümünde değişiklik ya da meme başını çevreleyen ciltte (areola) farklılık
- Meme başında anormal akıntı
- Koltuk altında şişlik
- Mamografi için ön hazırlık gerekir mi?
Mamografi için açlık-tokluk gibi herhangi bir ön hazırlık gerekli değildir. Tetkike geldiğinizde size verilecek onam formunu doldurunuz. Gebelik şüphesi durumunda çekim yapılmadan önce mutlaka radyoloji teknisyenine/teknikerine haber veriniz. Kişisel hijyeninize özen gösteriniz.
- Mamografi nasıl çekilir?
Tüm üst kıyafetler çıkarıldıktan sonra tek meme mamografi cihazındaki plakalar arasına yerleştirilir. Tekniker tarafından gerekli pozisyon verilir. Sıkıştırma plakaları ile meme dokusu inceltilir. Çekim yapılır. Bu durumda birkaç saniye sürecek hafif bir rahatsızlık hissetmeniz normaldir. Bazı kadınlar hiç rahatsızlık hissetmezken, bazı kadınlarda hassasiyet oranları kadınların adet döngülerine, hormonal etkileşimlere ve yapısal nedenlere göre değişmektedir. Çekim bittikten sonra diğer memeye aynı işlemler uygulanır.
- Mamografi çekimi ne kadar sürer?
Mamografi tetkiki için onam formu doldurulup çekim için hazırlıklar tamamlandıktan sonra, tetkik çekim süresi birkaç dakika sürmektedir. Ek çekim ihtiyacı varsa bu süre artabilmektedir. Mamografi çekimi için toplam 15-30 dakika ayırmanızı öneririz.
Sağlıklı günler dileriz.