IVF (Tüp Bebek )
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi (EAH)
Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi (ÜYTM)-Tüp Bebek Merkezi
SSK hastanelerinde tüp bebek merkezi kurulmasına izin vermediğinden, mensubu olduğumuz SSK Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) tarafından, 2005 yılında Sağlık Bakanlığına devredilinceye kadar bir tüp bebek kurulması girişimi yapılamadı. Ancak devirden hemen sonra girişimler başladı. 2006 yılında EPK (Eğitim ve Planlama Kurulu) tarafından hastanede tüp bebek merkezi kurulmasına karar verildi ve infertilite kliniği şefi Op. Dr. Ali İsmet Tekirdağ’ın izni ile, Op. Dr. İbrahim Polat ve Op. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım görevli olarak Zeynep Kamil EAH Tüp Bebek Merkezinden eğitim aldılar. Hemen ardından merkezin kurulması işlemleri başlatıldı. 2009 yılında merkezin inşaatı tamamlandı, ancak dönemin hastane yönetimi cihazların alınmasına ve merkezin açılmasına izin vermedi. 2011 mayıs ayında hastanemiz Halkalı’ya taşındı ve Kanuni Sultan Süleyman (KSS) Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) adını aldı. Taşınma işleminden bir müddet sonra yeniden tüp bebek merkezi kurulma ve inşaat işlemleri başladı. Gerekli izinler alınıp inşaat işleri tamamlandıktan sonra Sağlık Bakanlığımız ve Çekmece Bölgesi Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Başhekimlerimizin desteği ile hastanemizde 2017 yılı sonunda Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi (ÜYTM, Tüp Bebek Merkezi) açıldı. Böylece 11 yıllık ısrarlı çaba olumlu olarak sonuçlandı.
Bölgemizde Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinin inşaatı ve planlaması yapıldığı aşamada, Bakanlığımız tarafından ‘aynı bölge içinde iki ÜYTM olmamasına ve Kanuni Sultan Süleyman (KSS) Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) ÜYTM’nin, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine taşınması’ kararı verilmiştir. Bunun üzerine alınan karar doğrultusunda merkez Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesine taşınmış ve ruhsatını almıştır, hasta kabulüne başlanmıştır.
Merkezimiz D Blok, Kadın Doğum hastanesinin zemin katında A blok- Çocuk Hastalıkları hastanesine geçiş bölgesindedir. Oldukça geniş bir alana sahip olan merkez, 3 muayene odası, 3 ameliyathane (2 OPU (kadından yumurta toplama) odası, 1 TESE (erkekten cerrahi yoldan sperme elde edilmesi) odası), 1 embriyoloji laboratuvarı ve oosit-sperm-embriyo dondurma odası, 1 androloji laboratuvarı, 3 sperm verme odası, 8 hasta gözlem odası, 1 araştırma laboratuvarı, 1 seminer-toplantı odası ve gerekli diğer bölümler bulunmaktadır. Merkezde rutin olarak kullanılan diğer cihazlar dışında 1 laminar flow, 2 mikromanupilatör, 3 inkübatör ve 1 lazer cihazımız vardır. Ayrıca 1 laminar flow ve 3 benchtop enkübatör alım aşamasındadır.
Hastanemizde kapsamlı bir genetik laboratuvarı var ve yakın zamanda PGD (preimplantasyon genetik tanı) yapma olanağımız da olacaktır
Merkezimizde ikisi doçent olmak üzere toplam 3 sertifikalı kadın-doğum uzmanı, 5 sertifikalı histoloji-embriyoloji uzmanı, 2 androlog, 2 laboratuvar teknisyeni, 4 hemşire, 1 sekreter, 1 hasta taşıma, 1 güvenlik personeli ve 2 personel ile hizmet vermekteyiz. Ayrıca merkezimize bağlı infertilite polikliniklerinde değişen sayıda doktorumuz, 1 hemşire ve 1 sekreter ile hizmet vermekteyiz. Bu alanda ayrı bir androloji laboratuvarımız bulunmaktadır.
Merkezimizde infertil olgulara ovulasyon indüksiyonu (Oİ) ve İntrauterin İnseminasyon (İUİ), Kontrollü Ovaryen Hiperstimulasyon(KOH) ve İnvitro Fertilizasyon (İVF)-İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (İCSİ) yapılmaktadır. Diğer mikromanupilasyon işlemleri (assisted hatching, AH) lazer ile yapılabilmektedir. Gonad hücreleri (sperm, oosit) veya embriyo dondurma (EF) işlemleri ÜYT yönetmeliğine uygun şekilde yapılmaktadır. Azospermik hastalardan mikro-TESE (mikroskop ile testisten cerrahi yoldan sperm elde etme) ile sperm elde edilebilmektedir.
Merkezde tedavi görecek olan hastalarımıza skopi altında HSG (histerosalpingografi, ilaçlı rahim filmi) çekebilmekteyiz. Kapasitemiz yüzünden dış istemler karşılanmamaktadır.
SGK’lı hastalarımızdan SUT’a (sağlık uygulama tebliği) uygun olanlara katkı payı ile, SUT’a uygun olmayan hastalarımıza ise ücretli olarak hizmet verilmektedir. Katkı payı veren hastalarımızın, kalan ücretleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca SGK kapsamı dışında hastalarımıza da ücretli olarak uygulama yapılabilmektedir.
Şu an için, merkezimize başvuran her hastamızı randevusuz da olsa kabul etmekteyiz. Yönetmelik gereği dosyası (gerekli tetkik ve belgeleri) tamamlanan hastalarımız, bekletilmeden tedavi ve uygulamaya alınmaktadır.
Ayrıca hastanemizde infertilite ilgili tüm ameliyatlarımız, yine infertilite ekibi tarafından yapılmaktadır. Ameliyatlarımız genellikle laparoskopi veya histeroskopi (ofis-cerrahi) ile yapılmaktadır.
Amacımız, en kısa zamanda eğitim kliniği (ÜYTEM) olmak ve ÜYT eğitimi veren bir klinik haline gelmektir.
Doç. Dr. İbrahim Polat
Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği
İdari Sorumlusu ve Program Yöneticisi
ÜYTM Sorumlu Hekimi