Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Gönüllü Öğrenciler Birliğinden "Prostat ve Meme Kanseri Farkındalık " Etkinliği

Kurumumuz poliklinik girişinde prostat ve meme kanseri farkındalığı oluşturmak için stant kurularak bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. Kanserde erken tanıya dikkat çekmek için gerçekleştirilen etkinliği hastane yönetim ekibi ziyaret etti.

Prostat kanseri, erkekler arasında en sık görülen ikinci kanser türüdür.  Her yıl ortalama 1.4 milyon yeni tanı konulmaktadır.  Erken tanı, diğer kanser türlerinde olduğu gibi prostat kanseri için de oldukça önemlidir.  Dijital rektal muayene ve Psa ölçümleri, prostat kanseri için erken tanıda yol göstericidir. 50 yaş üstü tüm erkeklere, ailede prostat kanseri öyküsü olan 45 yaş üstü erkeklere ve BRCA-2 gibi gen mutasyonuna sahip 40 yaş üstü erkeklere mutlaka dijital rektal muayene yapılmalı ve Psa değerleri ölçülmelidir.

Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. 4 Şubat 2021’de Dünya Sağlık Teşkilatı, artık meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin %11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiğini, akciğer kanserinin bunun ardından %11.4 ile ikinci sıklıkta, kalın bağırsak kanserinin %10 ile üçüncü, prostat kanserinin %7,3 ile dördüncü ve mide kanserinin %5,6 ile beşinci sıklıkta görüldüğü bilinmektedir..

Meme kanseri tek bir hastalık olmakla birlikte, her bir hastanın kanseri pek çok farklı özellikler gösterebilmekte ve tedaviler de her bir kadının kendi meme kanserinin özelliklerine göre, yani kişiye özel belirlenmektedir. Tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarının var olup olmaması gibi birden fazla faktör etkilidir.

Meme kanseri tedavisi, özellikle hastalık erken teşhis edildiğinde, %90 veya daha yüksek hayatta kalma olasılıklarına ulaşarak oldukça etkili olabilir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

 Kendi kendine meme muayenesi yapılması, bir sağlık kuruluşunda sağlık personeline meme muayenesi yaptırılması ve 40 yaş üstünde 2 yılda bir mamografi çektirilmesi erken tanı için oldukça  önemli olup tedavide başarı oranı da oldukça yüksektir.