ORGAN BAĞIŞI



UMUTSUZLUK VE UMUT ARASINDA

ÇARESİZ AMA ÜMİDİNİ HİÇ YİTİRMEDEN

BAĞIŞLARINIZI BEKLEYEN YÜREKLERE ÜMİT OLMAK İÇİN

HASTAHANEMİZ ORGAN BAĞIŞ BİRİMİNE 

DAVETLİSİNİZ

       
Organ bağışı sayısını artırmak ve halkın organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında ‘Organ Bağış Haftası’ etkinlikleri yapılıyor.  Şu an tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en önemli sağlık sorunlarından birisinin organ yetmezliği olduğunu belirtmeden geçemeyiz..


“Hastaların yaşam süresi ve kalitesinde, ülke ekonomisi ve iş gücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır”

 Yurdumuzda, yaşayandan veya ölüden organ veya doku alma 29 Mayıs 1979'da çıkarılan 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkındaki Kanun ile düzenlenmiştir.

Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizdeki 65 bine yakın kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkana sahip değillerdir, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedirler. Bugün Ülkemizde 26 bin vatandaşımız organ bağışı için bekleme listesinde yer almaktadır.

 

Organ bağışının artması için toplumda her bireye önemli görevler düşmektedir. İnsanlar genellikle hayattayken organlarının bir parçasını sevdikleri kişiye vermekten çekinmemektedir.  Kişinin hayatını kaybettikten sonra organ bağışlama fikrine yaşarken sıcak bakması çok daha önemlidir. Hayatını kaybeden bir insan; böbrek, karaciğer, akciğer kalp,  ya da kornealarını bağışlayarak birçok insana  sağlıklı bir hayat armağan.edebilir.

unutulmamalıdır ki hayatta iken iki şahit huzurunda yapmış olduğunuz organ ve doku bağışınız ile ölümünüzden ‘Beyin ölümü gerçekleşmesi’ sonrası organlarınızın bazen görmeyen bir insanda göz, bazen hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasında böbrek, kimisinde karaciğer vaya kalp olarak kişi ya da kişilerin yeniden hayata sağlıklı bir şekilde bağlanmalarını sağlayacaktır.

Bağış için 2 dakikanızı ayırmanız yeterli

18 yaşını doldurmuş ve akli melekelere sahip her birey kendi isteği ile bağışta bulunabilir. Eğer bir kişi organ bağışında bulunmak istiyorsa eğitim ve araştırma hastanelerine, organ nakli yapan tüm kamu ve özel hastanelerin organ nakil koordinatörlerine başvurabilir. Organ bağışı yapmak için iki şahit huzurunda bir form doldurulması yeterlidir. Kişi hayattayken organlarını bağışladığı için kendisine bunu ibraz eden bir kart verilir. Daha sonra bu veriler Sağlık Bakanlığı’nın sistemine kaydedilmektedir. Organ bağışından vazgeçilmesi durumunda aileye bildirilmesi ya da Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sistemi’nden kaydını sildirmesi yeterlidir.            

Organ bağışında bulunan bağışçının beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonra organ naklinin yapılabilmesi için yeniden aile onayının alınması gerektiğini  önemle belirtmek isterim