Organ ve Doku Bağışı Haftası
BİR BAŞKASININ KAHRAMANI OLABİLİRSİNİZ.
Ülkemizde her yıl 03-09 Kasım tarihleri arasında "Organ ve Doku Bağışı Haftası" kutlanmaktadır. İzmir Eğitim Diş Hastanesi olarak, “Organ ve Doku Bağışı” farkındalığı yaratmak adına stant kurulmuş, hastalarımız ve çalışanlarımız organ bağışı hakkında bilgilendirilmiştir.
Organ Bağışı Nedir?
Organ bağışı, kişilerin organlarının bir kısmını ya da tamamını kendi iradesiyle ihtiyaç duyan diğer kişilere bağışlamasıdır. Bu işlem gönüllülük esasına bağlı olarak yapılır. Organ bağışı yapacak olan kişinin reşit olması, akli melekelerinin yerinde olması ve beyin ölümü gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Hayatını kaybeden kişilerin organ bağış kartına sahip olup olmadığına bakılmaksızın yakınlarıyla iletişime geçilir. Kişi yaşamı süresince organ nakli yapmak istediğini beyan etmiş olsa bile, 1. derece yakınlarının da görüşleri dinlenir ve bu doğrultuda karar alınır. Organ bağış kartına sahip olan kişilerin birinci dereceden yakınları da yazılı şekilde organ bağışına onay verdiğinde kişinin organları alınır ve ihtiyaç duyan diğer hastalara nakledilir.
Kimler Doku Ve Organ Bağışı Yapabilir?
2238 sayılı yasa gereği, doku ve organ bağışı yapılabilmesi için kişinin 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olması ve bu isteğinin iki tanık huzurunda sözlü ve yazılı olarak yapılması yeterlidir. Tıbben yaşamı sona erdikten sonra ise ailesinin izniyle "doku ve organlarının" başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.
Organ Bağışı Hangi Kurumlara Yapılır?
Organ bağışı yapmak için çeşitli devlet ya da özel kurumlara başvurulabilir. Bunların arasında sağlık ocakları, il sağlık müdürlükleri, organ nakli merkezleri, organ bağışı dernekleri veya vakıfları, devlet hastaneleri ve organ bağışı konusunda yetkinliği bulunan özel hastaneler sayılabilir. Organ bağışı yapmak isteyen kişiler istedikleri zaman bu merkezlere başvurup organ bağış kartlarını alabilirler.
Organ Bağış Kartı Başkasının Eline Geçerse Ne Olur?
Organ bağış kartının başkasının eline geçtiği ve hırsızlık şüphesi olduğu durumlarda kişinin organ mafyası gibi tehlikelerden korkmasına gerek yoktur. Zira organ bağışının yapılabilmesi için devletin birçok farklı kurumunun ve doktorların onayı gerekmektedir. Aynı zamanda kişinin 1. derece yakınlarından da yazılı onay alınır. 1. derece yakınlardan alınan yazılı onay zorunlu olmasa da toplumumuzdaki etik değerler göz önüne alınarak gerçekleştirilen bir uygulamadır.
Organ bağışı yaptırmak isteyen kişinin bilgileri ‘’Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi’’ adı verilen bir platforma kaydedilir. Buraya kaydedilen bilgilere sadece sağlık bakanlığının görevlendirdiği personeller ulaşabilmektedir. Organ bağış kartının tek başına bir işlevi yoktur. Gerekli personel tarafından Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemi'nde bağışçı kişinin profili incelenir. Böylelikle sahte kart gibi durumlara karşı da önlem alınmış olur. Kişinin ailesinin de onayı alındıktan sonra kişinin organları ameliyatla alınır ve ihtiyacı olan kişilere nakledilir.