"MENOPOZ BİR HASTALIK DEĞİL, HAYATIN BİR EVRESİDİR"
Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Doktoru Yıldırım Durak, “18 Ekim Dünya Menopoz Günü” dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.
Menopoz kavramının kelime anlamı olarak son adet görmek, tıbbi tanım olarak bir sene içerisinde hiç adet görmemek olduğunu söyleyen Bolu İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Doktoru Yıldırım Durak, menopoz döneminin önemini ve bu dönemi sağlıklı, kaliteli geçirmenin yollarını anlattı.
“MENOPOZ DOĞAL BİR YAŞAM DÖNEMİ VE SÜREÇTİR”
Menapoz’un tanımını yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Doktoru Yıldırım Durak; “Menopoz, kelime anlamı olarak, bir kadında adet görme halinin son bulmasıdır, tıbben 12 ay yani bir yıl boyunca adet görülmemesi menopoz olarak adlandırılır. Menopoz, bir kadının hayatında tıpkı çocukluk, ergenlik bulgularının başlaması, ilk kez adet görmek ve doğurganlık çağı gibi doğal bir yaşam dönemi ve süreçtir. Menopozla birlikte adet görmenin yanı sıra gebe kalma potansiyeli de son bulacaktır.
Annesinin kamındaki yaklaşık dört aylık bir kız ceninde her iki yumurtalıkta 6-7 milyon civarında yumurta hücresi bulunmaktadır. Doğumda bu sayı 1-2 milyon civarındayken, ilk adetin görüldüğü yaştaysa yaklaşık 300 bindir. Bu toplam yumurta hücresi sayısına ”yumurtalık rezen i” denir. Yumurtalık rezervi 30’lu yaşların sonlarında belirgin bir biçimde azalmaya başlar ve tabir yerindeyse, yumurtalıklar fakirleşmeye yani daha az hormon salgılamaya başlarlar. 40‘lı yaşlarla birlikte adet düzensizliklerinin başlaması ve bu adet düzensizliğinin bir yıl boyunca devam ediyor olması, ileride gelişebilecek bir menopoz durumu açısından haberci olabilir. Menopoz genellikle 45 yaşından önce beklenmez, bu yaştan önce adet görmenin kalıcı bir şekilde son bulmasına erken menopoz denir. Ülkemizde, ortalama bir değer olarak, son kez adet görülen yaş 51’dir. Menopoza girilen yaşı, genetik, aileden gelen kalıtsal faktörlerin yanı sıra, bazı sistemik hastalıklar, kanser tedavisi görmüş olmak ve rahim ile yumurtalıkların cerrahi olarak çıkartılması etkileyebilir” ifadelerini kullandı.