RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME
RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME
Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemlidir ancak bayramlar gibi bazı özel günlerde beslenme düzeninde olumsuz değişiklikler olmaktadır.
Ramazan ayı boyunca uzun süre aç kalmak Ramazan sonrasında normal yeme düzenine geçerken daha fazla yeme isteğine sebep olabilir. Yeme isteğinin artması, Ramazanda yavaşlayan metabolizma ve en güzel bayram adetlerinden olan kalabalık bayram sofraları ve bayram ziyaretlerinden dolayı hızlı kilo artışları görülebilir.
Ramazan sonrasında öğün ve yemek miktarının birden artması ile mide ve bağırsak sorunları oluşabilir. ayrıca Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizma ve azalan sıvı alımı sebebiyle kabızlık problemleri de ortaya çıkabilir.
Peki bayram boyunca hem bu problemlerin oluşmaması hem de sağlıklı beslenmek için nelere dikkat etmeliyiz?
- Öncelikle sıvı tüketimi mutlaka yeterli miktarda olmalıdır. Ramazan ayı boyunca yemek yenilebilen süre kısaldığı için sıvı tüketimi de azalmaktadır. Günlük tüketilmesi gereken sıvı miktarı kişiye göre değişmekle birlikte sağlıklı bir yetişkinin günde ortalama 2,5-3 litre sıvı tüketmesi gerekmektedir.
Sıvı ihtiyacımızın büyük kısmını su ile karşılamalıyız. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler, kola, gazoz gibi asitli içecekler su yerine geçmemektedir.
Sıvı alımını arttırmak için su ile beraber sade maden suyu, şekersiz komposto, ayran, kefir gibi içecekleri de tüketebiliriz.
- Güne mutlaka en önemli öğün olan kahvaltı ile başlamalıyız. Kahvaltıda kızartma, kavurma, salam, sucuk, sosis, hamur işleri gibi sağlıksız besinlerden uzak durmalı bunların yerine yumurta, peynir, zeytin, ceviz, badem, mevsime uygun sebzeler, meyve, tahıllı ekmekler gibi sağlıklı besinleri tercih etmeliyiz.
- Yiyecekleri iyi çiğnemeliyiz, hızlı yemek yemekten kaçınmalıyız. Porsiyonlarımızı mümkün olduğunca küçük tutmalıyız.
- Ramazan boyunca oluşabilecek kabızlık sorunlarının devam etmemesi için mevsime uygun sebze-meyve, kuru bakliyat, tam tahıllı besinler ve kefir tüketimini arttırmalıyız.
- Bayramların vazgeçilmezi olan tatlı ve çikolata tüketimi en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Elimizden geldiğince tatlı tüketiminden uzak durmalıyız. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar gibi daha az kalorili tatlıları tercih etmeliyiz. İlla ki şerbetli tatlı yemek istiyorsak her ziyarette yememeye ve yediğimiz porsiyonu azaltmaya çalışmalıyız.
Örneğin ikram edilen 4 dilim baklavanın hepsini yemek yerine bir dilimini yemek hem fazla şeker hem de fazla kalori alımını engellemiş olur.
- Bayram ziyaretlerine aç karnına gitmemek, gitmeden önce sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek açlık hissini bastıracağı için gittiğimiz yerde de fazla yemeyi eng3eller.
- Diyabet, kalp damar hastalıkları, böbrek hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar bayramda da diyet programlarına uygun beslenmelidirler.
- Ramazan boyunca azalan fiziksel aktiviteyi artırmak sağlık için önemli bir kuraldır. Düzenli fiziksel aktivitenin fiziksel ve psikolojik olarak birçok olumlu etkisi vardır. Bayramda ve bayram sonrasında da en az 10 bin adım veya 45-60 dakikalık tempolu yürüyüş günlük fiziksel aktiviteyi tamamlamamıza yardımcı olacaktır.
Diyetisyen Yıldız PEKCİOĞLU