Üroloji Uzmanımız Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü Dolayısıyla Bilgilendirme Bulundu

PROSTAT KANSERİNE DİKKAT

Prostat Nedir? Görevi Nedir?

Prostat, mesanenin altında yer alan, idrar yolunu çepeçevre saran yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde, erkek üreme sistemine ait bir salgı bezidir. Prostat bezi sperm hücrelerinin kadın üreme organında canlılığını devam ettirmede görevli maddeler salgılamaktadır.

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat kanseri erkeklerde prostat bezindeki hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve anormal büyümesi sonucu gelişen kötü huylu bir hastalıktır.

Prostat Kanseri Ne Sıklıkta Görülmektedir?

Prostat kanseri erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen kanserdir.

Prostat Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Prostat kanseri görülme riski yaşla birlikte artmaktadır. Ayrıca etnik köken, baba, erkek kardeş gibi birinci derece yakınlarda prostat kanseri olması, prostat enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, yağlı diyet ve sigara kullanımı gibi faktörler de riski artırabilir.

Prostat Kanserinden Ne Zaman Şüphelenmeliyiz?

Prostat kanseri genellikle erken dönemde bulgu vermediğinden erken teşhis zor olabilir. Ancak sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, idrar yapmada zorlanma, gece sık idrara çıkma gibi işeme sorunları, idrar veya menide kan görülmesi gibi belirtiler varsa, prostat kanseri olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Kimlere Prostat Kanseri Taraması Yapılmalıdır?

·       50 yaş üstü erkekler,

·       Ailesinde prostat kanseri öyküsü olan 45 yaş üstü erkekler,

·       40 yaşında PSA seviyesi >1 ve 60 yaşında PSA seviyesi >2 olan erkekler

Prostat kanseri açısından riskli grupta olup, bu risk faktörlerine sahip erkeklerin ürolojiye başvurması, hastalığın erken evrede saptanması için önemlidir.

Prostat Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Tanıda kanda prostata özgü antijen (PSA) düzeyi tayini ve parmakla rektal muayene yapılır. Şüpheli durumlarda multiparametrik prostat MR görüntülemesi de kullanılabilir ancak kesin tanı prostat biyopsisi yapılarak konulmaktadır.

Prostat Kanserinin Tedavisi Var Mıdır?

Prostat kanseri tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle erken evrede teşhis büyük önem arz etmektedir.

Lokalize prostat kanseri tedavisinde cerrahi, radyoterapi, fokal tedaviler ve aktif izlem uygulanabilir. İleri evre prostat kanserinde ise cerrahi, hormonal tedavi ve kemoterapi gibi seçenekler uygulanabilir.

Sonuç

Kanser vakalarının dünya genelinde arttığı bir gerçektir. Prostat kanseri gibi ölümcül bir hastalığın erken teşhisi, tedavi şansını artırabilir. Bu nedenle, 50 yaş üstü erkekler, ailesinde prostat kanseri öyküsü olan 45 yaş üstü erkeklerin düzenli olarak üroloji poliklinik kontrolü, işeme problemi olan erkeklerin ise vakit kaybetmeden bir üroloji hekimine muayene olup gerekli testleri yaptırmaları gerekmektedir.