YAŞAMA YOL VER
Günümüzde 112 Acil Sağlık Hizmetleri; vatandaşlarımızın herhangi bir acil hastalık veya yaralanma hâlinde, günün 24 saatinde ücretsiz 112 telefon numarasını çevirerek komuta kontrol merkezine ulaşması, olay yerine en yakın istasyondan tam donanımlı ambulans görevlendirilerek hasta veya yaralıya olay yerinde gerekli tıbbi müdahaleyi yaparak ihtiyaç varsa en yakın hastaneye nakledilmesi şeklinde verilmektedir.
112 acil sağlık hizmetleri ülke geneline tüm kırsal bölgeleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmış, istasyon sayısı 3 bin 494 ’e çıkarılmıştır. 2024 yılı eylül ayı sonu itibariyle 5 milyon 157 bin 137 hasta/yaralı 112 kara ambulanslarımızla nakledilmiştir.
112’ye gelen acil çağrılara yüzde 95 oranında kentlerde ilk 10 dakikada, kırsalda ilk 30 dakikada vakaya ulaşılmaktadır.
2024-2027 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı kapsamında Kaza Sonrası Müdahale İhtisas Grubu sorumluluğunda olan PG 41.1.20 numaralı “Ambulansların karayolu üzerinde en seri şekilde intikaline yönelik olarak “Fermuar Sistemi” uygulamasının yasallaştırılması ve yaygınlaştırılması için yürütülen çalışmaların tamamlanma oranı” performans göstergesi kapsamında Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde çalışmalar yapılmıştır.
Karayolu üzerinde acil geçiş önceliği olan araçların (Ambulans, itfaiye, polis, AFAD gibi) duyulur veya görülür geçiş üstünlüğü (siren veya tepe lambası) işaretini fark eden trafikteki diğer araç sürücüleri tarafından ambulansın geçiş önceliğine özen göstermeleri ve Fermuar Sistemi ile acil geçiş koridorunu açmaları hayati önem taşımaktadır. Bu yöntemle hasta ve yaralıların en kısa sürede hastaneye ulaştırılması amacıyla “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver!” sloganı ile iletişim kampanyası hazırlanmıştır.
Fermuar Sistemi ile Ambulansa Nasıl Yol Verilir
Emniyet şeridinin olmadığı İki yönlü karayolunda; Aracınızı gidiş yönünüze göre şeridinizin sağına yanaştırarak geçiş koridoru oluşturun. | Emniyet şeridinin olmadığı Bölünmüş veya tek yönlü karayollarında; Tek şeritli yolda, aracınızı şeridin sağına, yanaştırarak acil geçiş koridoru oluşturun. |
Emniyet şeridinin olmadığı Bölünmüş veya tek yönlü karayollarında; İki şeritli yolda, sağ şeritteki aracınızı şeridin sağına, sol şeritteki aracınızı şeridin soluna, yanaştırarak acil geçiş koridoru oluşturun | Emniyet şeridinin olmadığı Bölünmüş veya tek yönlü karayollarında; Üç ve daha fazla şeritli yolda, en soldaki şeritte bulunan aracınızı şeridin soluna, diğer şeritlerdeki aracınızı ise şeridin sağına, yanaştırarak acil geçiş koridoru oluşturun |
Fermuar Sistemi ile:
• Ambulans hedefine hızlı bir şekilde ulaşır.
• Yaralılar ve acil hastalar hızla tedavi edilir.
• Yaralıların ve acil hastaların hayatta kalma ihtimali yüzde 40 oranında artar.
1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında farkındalık etkinlikleri ile başlayacak kampanya, paydaş kurumların iş birliğinde yapılacak etkinlik ve eğitimlerle devam edecek olup 2025 yılı Mayıs ayı Trafik Haftası kapsamında yapılacak etkinlikler ile tamamlanacaktır.