18 Ekim Dünya Menopoz

18 Ekim Dünya Menopoz Günü Dolayısıyla Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanımız Op. Dr. Sinem Eldem Bilgilendirmede Bulundu

Menopoz, başka belirgin bir sebep olmadan ve herhangi bir klinik müdahale olmaksızın ardışık 12 ay boyunca adet görmeme durumunda kabul edilir.

Ülkemizde menopoza girme yaşı yaklaşık 47-49 yaşlardır.

Bazı hastalıklar veya bilinmeyen diğer nedenlerden dolayı 40 yaşından önce menopoza girilmesi "erken menopoz" olarak adlandırılır.

Menopozla ilişkili hormonal değişiklikler, fiziksel, duygusal, zihinsel ve sosyal sağlığı etkileyebilir. Ateş basması ve gece terlemeleri, vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında ağrı ve idrar kaçırma, uyku bozuklukları, ruh hali değişiklikleri, depresyon ve anksiyete yaşanan bazı belirtilerdir.

Menopoz belirtilerini hafifletmek için hormonal olmayan ve hormonal müdahaleler mevcuttur.

Menopoz dönemi için bazı öneriler;

·        Düzenli uyku rutini oluşturmak.

·        Yeterli ve dengeli beslenmek.

·        Kalsiyum açısından zengin yiyecekler tüketerek kemiklerinizi güçlü tutmak.

·        Düzenli egzersiz yapmak; yürüyüş, koşu gibi ayak ve bacakların ağırlığı taşıdığı ağırlık taşıma aktivitelerini denemek.

·        Sigara içmemek .

Uluslararası Menopoz Derneği, her yıl 18 Ekim'i Dünya Menopoz Günü olarak belirlemiştir. Bu yılki teması “Menopozda Hormon Tedavisi (MHT)” olarak belirlenmiştir. MHT hem faydaları hem riskleri olan bir tedavi prosedürüdür. Menopoz yaşamın doğal bir aşamasıdır, ancak belirtiler yaşam kalitesini etkiliyorsa tedavi seçeneklerini bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir.