20Ekim Dünya Osteoporoz Günü

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hekimimiz Uz. Dr. Cihan Koç Dünya Osteoporoz Günü’nde Osteoporoz Hakkında Bilgiler Verdi.

Uz. Dr. Cihan Koç; “Osteoporoz kemik kırılganlığında ve kırık riskinde artışla karakterize özellikle dünyada ve ülkemizde yaşam sürelerinin uzamasına bağlı, sıklığı çokça artmış ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Osteoporoz halk arasında kemik erimesi olarak bilinen önemli bir sakatlık sebebi. Yaş en büyük risk faktörlerinden birisi ama sadece yaşlı hastalarda görmüyoruz.

Genç erişkinlerde, erkek hastalarda hatta gebelerde bile karşımıza çıkabiliyor. Bazı ilaç kullanımları, yaşam tarzı alışkanlıkları, alkol, sigara, yoğun kahve tüketimi ve özellikle romatizmal hastalıklarda kullandığımız ilaçlarla birlikte osteoporoz sıklığı artmakta. Sizlere düşen menopoz sonrası kadınlarda özellikle ilk beş senede bir defa kemik tarama, kemik dansitometre ölçümlerini yaptırmanız için bizlere başvurmanız.

Osteoporoz önlenebilir bir hastalık. 18-20 yaşında çocuklarımızdan başlar önlenmesi.

Dengeli bir beslenme, yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı. Osteoporoz için sıklıkla koruyucu olabilmekte.

Nasıl besleneceğiz? Özellikle kalsiyum ve D vitamini açısından zengin gıdalarla besleneceğiz. Günlük bir insanın 1200 ünite kalsiyum ihtiyacı mevcut. Bu kalsiyumu biz ilaçlarla takviye edebiliyoruz ama çoğunlukla gıdalarla almanızı isteriz. Mümkün olan hastalarda, ek rahatsızlığı olmayan hastalarda günde iki su bardağı süt, iki kase yoğurt ve bir kibrit kutusu peynirle bunu sağlayabiliyoruz. Bunu her zaman sağlayamayan hastalarımıza da kalsiyum destekleri verebiliyoruz.

Lütfen kemik sağlığınız için beslenmenize dikkat edin. Alkolden, kahveden uzak durun ve hareketli bir yaşam tarzı oluşturmaya çalışın. Bizler osteoporozu etkin bir şekilde tedavi edebiliyoruz, tanısını koyabiliyoruz. Ama bunu önlemek sizin elinizde. Bahsedemediğim detaylı bilgilendirme sorularınız olursa da fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekiminize başvurun ve danışın. Dengeli beslenerek, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları ile iletişim halinde kalarak kırıktan korunun, sağlıklı günler dileriz.” şeklinde konuştu.